Houtsnijwerk voor de replica van de elektriseermachine van Van Marum
Martinus van Marum, de eerste directeur van het Teylersmuseum, liet in 1784 een gigantische elektriseermachine bouwen. Deze machine staat nog steeds opgesteld in het Teylersmuseum. Voor het Lorentz-lab van het museum is de werkende replica gemaakt. Ik kreeg de opdracht om daarvoor het houtsnijwerk te maken.
Op zoek naar de beeldtaal van het origineel
Als voorbereiding voor het eigenlijke werk ben ik naar het museum gegaan om op te meten, foto’s te maken en profielen over te nemen. Ik heb tekening gemaakt en uitgezocht hoe de ornamenten zijn opgebouwd. In mijn atelier heb ik voorbeeldstukjes gemaakt, daarmee ben ik weer naar het museum gegaan om te kijken of ze goed waren.
Samenwerking voor de replica
Voor deze opdracht heb ik samengewerkt met Histex. Zij maakten de replica van de machine, de bladranden (mahonie, net als het origineel) en leverden de mal voor de tafel waaromheen ik de bladranden pas gemaakt heb in verstek. Alle besjes van de onderste rand met laurierblaadjes zitten op dezelfde plek als bij origineel.
De vaas op de machine heb ik zelf gedraaid. De geprofileerde dekplaat onder de vaas heeft een eierlijst en een bladprofiel.
Resultaat
Het resultaat is gereconstrueerd houtsnijwerk op 90% van de originele grootte van de grote Elektriseermachine. Kijk voor meer foto’s en meer informatie op deze pagina van de website van het Teylers Museum.
Opdrachtgever: Teylers Museum en het Duitse bedrijf Histex, specialist in werkende replica’s uit de
geschiedenis van de wetenschap.
Opdracht: vervaardiging van het houtsnijwerk voor de replica van de grote elektriseermachine.
Jaar: 2016-2017
Bijzonderheden: De machine moest gezien de beschikbare ruimte nagemaakt worden op 90% van de originele grootte en moest ook werken. Dat was spannend tot het laatste moment, want de koning kwam om het Lorentz Lab te openen. En dan moest hij het natuurlijk wel doen!